Fästingar är ett blodsugande kvalster och i Sverige finns det flera olika arter, varav den vanligaste är Ixodes ricinus. Fästingar finns ffa i södra Sverige och trivs bäst i högt gräs och lövskog, gärna på skuggiga och fuktiga platser. Fästingarna börjar bli aktiva tidig vår när det är ca 4-5 grader ute. Fästingsäsongen brukar räknas från mars till november, men de senare åren har det inte varit ovanligt att fästingar påträffats året runt.
Fästingar kan vara bärare av olika sjukdomar, i Sverige är det vanligast med Anaplasma, Borrelia och TBE. Katter kan bli sjuka av Anaplasma, men detta är mycket ovanligt och symtomen är oftast milda och övergående. Symtom pga Borrelia- eller TBE-infektion är extremt ovanligt, om det ens förekommer hos katt. Risken är alltså liten att din katt blir sjuk till följd av ett fästingbett.
Men bara för att det är ovanligt med sjukdomar ska man självklart inte låta katten bli full med fästingar. Det finns 2 olika strategier man kan använda – antingen plockar man fästingarna som katten samlar på sig dagligen eller så använder man någon slags förebyggande behandling.
Att gå igenom katten dagligen och plocka fästingar kan vara en mysig stund för både katten och ägaren. Använd fästingborttagare när du tar bort fästingarna för att vara säker på att få med hela fästingen (t. ex. en s. k. kofot). Får du inte bort fästingens huvud brukar denna lossna efter några dagar och det verkar inte utgöra någon ökad risk för smittspridning.
Förebyggande behandling
Fästingmedel har generellt en låg andel rapporterade biverkningar och de flesta är milda och övergående. Som med alla andra läkemedel finns det dock enstaka individer som får allvarligare biverkningar, såsom neurologiska symtom (beteendeförändring, vinglighet). En katt som får biverkningar av ett fästingmedel kan tåla ett annat då medlen innehåller olika aktiva substanser. Märker du av biverkningar av ett fästingmedel kontakta alltid din veterinär för rådgivning och för att en biverkningsrapport kan göras.
Det är även mycket individuellt hur effektivt ett fästingmedel är, samma medel kan fungera klockrent hos en katt medan det inte har någon effekt alls på en annan. Märker man att ett fästingmedel inte verkar ha tillräcklig effekt är det bra att byta.
Spot on preparat
Bland spot-on preparaten har vi Frontline (receptfritt) och Bravecto (receptbelagt). Dessa preparat ges vanligen på huden i nacken efter att man särat på pälsen – det är viktigt att ge medlet så pass långt fram att katten inte själv kan slicka i sig det! Medlet tas därefter upp av kroppen (inom 48 timmar, men troligen snabbare) och kan därefter inte tvättas bort. Det är viktigt att hålla katten skild från andra djur och mindre barn som kan riskera att få i sig medlet per oralt (via munnen); det kan ta upp till 48 timmar innan området blivit torrt efter applicering. Spot-on preparat kan ge upphov till milda och övergående hudförändringar som rodnad, klåda och håravfall (2.2 % av katter behandlade med Bravecto enligt studier).
Bravecto innehåller fluralaner som är effektiv mot fästingar, loppor och öronskabb. Fästingarna behöver bita sig fast och suga blod för att Bravecto ska ha effekt, det förhindrar alltså inte fästingarnas krypstadie. Har effekt mot fästingar i 12v.
OBS! Fästingpreparat innehållande permetrin (Exspot vet., Frontect, Vectra 3D och Zitch vet.) är supergiftigt för katt!!! Har du en katt och hund i hemmet – välj ett annat fästingmedel till din hund eller se till att de hålls åtskilda tills appliceringsstället är torrt. Råkar du oavsiktligen applicera ett preparat innehållande permetrin på din katt tvätta katten ordentligt i ljummet vatten med milt schampo eller diskmedel och ta därefter katten till veterinär (har katten börjat få neurologiska besvär ta katten direkt till veterinär!).
Tabletter
Credelio är ett av de nyaste fästingmedlen på marknaden och den enda till katt i tablettform. Tabletterna är smaksatta och de flesta katter äter de utan problem. Credelio ges 1gång/månad och är receptbelagt. Credelio dödar fästingarna först när de biter och förhindrar därmed inte krypstadiet.
Halsband
Som halsband finns Seresto som innehåller 2 olika preparat. Imidakloprid påverkar nervsystemet och orsakar död hos loppor och löss. Imidakloprid korsar inte blod-hjärnbarriären hos däggdjur och binder heller inte så starkt till målreceptorerna i nervsystemet, därför har den här substansen en stor säkerhetsmarginal hos däggdjur. Seresto innehåller även flumetrin som påverkar nervsystemet och orsakar död hos fästingar.
Efter påsättning är halsbandet effektivt i 8 månader, dvs förhoppningsvis hela säsongen.
Biverkningar är ovanliga och misstänks biverkningar ska halsbandet tas av. Seresto är receptfritt och förebygger även loppangrepp. Seresto är giftigt för fåglar och kan vara olämpligt att använda om man har mindre barn.