
Felin Idiopatisk Cystit (FIC) är ett mycket vanligt och otroligt intressant (men ofta frustrerande!) problem hos våra katter. FIC är egentligen inte en sjukdom i sig utan snarare ett uttryck för ett större problem. FIC yttrar sig som en inflammation i urinblåsan, vilken har till följd smärta, frekvent urinering och blod i urinen.
Felin idiopatisk cystit är den vanligaste orsaken till att en katt får urinträngningar. Andra tänkbara (och mindre vanliga) orsaker till urinträngningar hos katt är urinstenar, urinvägsinfektion (drabbar ffa äldre honkatter) eller tumörer (mycket ovanligt).
De katter som drabbas av FIC har förändringar i sitt stresshantering-system. Detta innebär att katter med en normalt fungerande stresshantering inte blir drabbade! Man tror att de här förändringarna uppkommer av stressande händelser då katten var mycket ung, ofta redan innan den föddes. Blir den dräktiga honkatten utsatt för stressande händelser kan hormoner gå över placentan och påverka utvecklingen av hennes foster.
Utbrottet av FIC kan ofta härledas till någon form av stress och man har i studier sett att dessa katter reagerar annorlunda vid stress än vad friska katter gör. Detta har i studier visats ha flera olika orsaker, bland annat en för låg produktion av glukosaminoglykaner (GAGs). Detta är ett ämne som bidrar till att skapa ett skyddande slemöverdrag i urinblåsans vägg och brist kan bidra till att inflammation lättare uppstår och att nerverna i urinblåsan blir överkänsliga. Stimulans av dessa nerver bidrar i sin tur till ökad lokal inflammation och smärta. Katter som drabbas av FIC har även en högre halt adrenalin i blodet och svarar på stress med för låga nivåer av kortisol.
Riskfaktorer
- Ung-medelålders
- Kastrering
- Övervikt
- Innekatt
- Utfodring med torrfoder
- Stressande episod när katten var mycket ung
- Konflikter med annan katt i hushållet
- Nylig flytt
- Lågt vattenintag
- Låg aktivitetsnivå
Symtom
Typiska symtom är att katten börjar kissa ofta och lite. Ofta springer katten på lådan hela tiden och lyckas bara pressa ut någon droppe åt gången. Det är vanligt att katten börjar kissa på andra ställen än sin kattlåda, vissa föredrar hårda platser som handfatet eller badkaret medan andra kissar på mattor och i sängar. Katten kan visa tecken på smärta vid urinering. Urinen är vanligtvis blodblandad (detta kan variera från mikroskopiskt där man inte kan se blodet med blotta ögat till att urinen ser ut som rent blod). Det är även vanligt att katten slickar sig mycket runt snoppen/vulvan.
Hankatter med FIC kan i allvarliga fall få urinstopp på grund av kraftig inflammation och spasm runt urinröret. Ett stopp kan även uppstå om en plugg (bildad av bland annat inflammatoriska celler och kristaller) fastnar i urinröret. Om man misstänker urinstopp hos sin hankatt ska man åka akut till veterinär. Dessa katter blir snabbt mycket dåliga och drabbas av urinförgiftning om inte stoppet blir löst.
Honkatter kan få urinstopp, men detta är mycket ovanligt på grund av att deras urinrör är betydligt kortare och bredare än hankatternas urinrör.
Då FIC är ett uttryck för ett större problem med kattens stresshantering-system snarare än en sjukdom som berör enbart urinblåsan är det relativt vanligt att katter med FIC även har andra problem. Detta kan inkludera beteendeproblem (kissar/bajsar utanför lådan även i vanliga fall, aggressivitet, rädsla mm), hjärtsjukdomar, hudsjukdomar och problem med diarré och kräkningar. Vissa katter drabbas av en s k stress-inducerad anorexi, vilket innebär att de slutar äta vid stress. Det är viktigt att du informerar din veterinär om katten har fler problem än de som specifikt rör urinblåsan.
Det är vanligt att katter med FIC även under sina ”friska” perioder har ett nervöst beteende och reagerar starkt på olika stimuli, såsom plötsliga ljud.
Diagnos
Det finns inget säkert sätt att ställa diagnosen FIC. Diagnosen är en sannolikhetsdiagnos och det är viktigt med en veterinärutredning för att utesluta andra sjukdomar som har liknande symtom, till exempel urinvägsinfektion eller urinstenar. Detta görs vanligen via röntgen och/eller ultraljud samt ett urinprov.
Urinprover på katter med FIC visar ofta på blod i urinen, vilket beror på inflammationen i blåsväggen. Det är även relativt vanligt med struvitkristaller i urinen, men detta ses i samma utsträckning hos katter utan FIC och det finns i nuläget inga bevis för att det hjälper att behandla detta! Däremot är det vanligare med struvitkristaller i urinen hos katter med FIC som utvecklar urinstopp jämfört med de som inte utvecklar urinstopp och det är möjligt att behandling med kristallförebyggande foder är till nytta för just dessa katter. Det är dock viktigare med ökat vattenintag och behandling av miljön.
Man behöver även utesluta eller behandla annan sjukdom, till exempel smärta från munnen, som kan ge upphov till stress hos katten.
Behandling
Behandlingen av FIC går ut på att minska symtomen samt motverka återfall. De två viktigaste åtgärderna är att försöka hitta orsaken till kattens förhöjda stressnivåer och åtgärda dessa samt att öka kattens vattenintag.
Att öka vattenintaget är till fördel för i stort sett alla katter med symtom från urinvägarna, oavsett orsak. Äter katten torrfoder är det rekommenderat att byta till våtfoder. Tänk på att ett foderbyte kan innebära ett stressmoment för din katt, byt därför foder långsamt. Läs mer om foderbyte här. Ökat vattenintag leder till ökad urinering och ”genomspolning” av urinblåsan. Den mer utspädda urinen tros även irritera blåsväggen mindre än koncentrerad urin. Läs mer om hur du kan öka din katts vattenintag här.
Samarbeta med din veterinär för att hitta orsaker och möjliga åtgärder till din katts stress. I svårare fall kan remiss till någon vidareutbildad inom beteendeproblem hos katter vara aktuell. Generella tips för att minska kattens stressnivåer:
- Feliway Optimum: De flesta katter reagerar positivt på Feliway. Feliway är lugnande feromoner för katter som kan sättas i vägguttaget. Placera denna i det rummet där katten vistas mest, i större hushåll kan flera Feliway behövas. Notera att vid vädring minskar effekten av Feliway.
- Använd flera kattlådor, rekommendationen är en kattlåda per katt + 1 kattlåda. Läs mer om hur du gör kattlådan så attraktiv för din katt som möjligt här.
- Jobba för att minska eventuell aggression mellan katter i hushållet. Här kan man använda Feliway Friends (det går även bra med Feliway Optimum) och det är även viktigt att se till att katterna har sina egna mikrorevir.
- Ha dagliga rutiner som följs.
- Se till att katten har många sovplatser, gömställen och utkiksplatser.
- Se till att katten har möjlighet att klättra och klösa.
- Om torrfoder måste ges (t. ex. till en katt som vägrar äta våtfoder) ge detta som en aktivitet istället för i en skål. Exempel på aktiviteter är att gömma maten på olika ställen i hemmet eller använda aktiveringsmatskålar (går att köpa eller göra själv).
- Mycket mental stimulering och aktivering av ägarna med lek och gos.
- Minska stress i samband med veterinärbesök så mycket som möjligt, välj om möjligt en Cat Friendly Clinic. Läs mer här.
- Finns det möjlighet att låta innekatten gå ut? Många katter med FIC mår bättre av utevistelse, men det finns även de som tycker att det är läskigt att gå ut och symtomen kan då förvärras av detta. Diskutera med din veterinär om vad som kan vara lämpligt i din katts fall.
Vad är ett mikrorevir? Det innebär att varje katt känner att den har tillgång till sina egna viktiga resurser utan att behöva oroa sig över att dessa ska bli tagna eller blockeras av en rivaliserande katt i hushållet. I begreppet viktiga resurser ingår bland annat kattlåda, matskål, utkiksplats, sovplats, klösträd och vattenskål.
I vissa fall är det omöjligt att eliminera orsaken till kattens stress. Familjen som har flyttat från hus till lägenhet där katten gått från att vara utekatt till att bli innekatt är ett exempel. Vissa katter fungerar inte som innekatter och kan i dessa fall må bättre av att bli omplacerade till ett hem där de återigen får bli utekatter.
Då övervikt är en riskfaktor för FIC är bantning av tjocka katter nödvändigt. Läs mer om detta här.
Är det inte möjligt att helt eliminera samtliga stressfaktorer i hemmet är det en bra idé att komplettera behandlingen med specialfoder eller kosttillskott:
- Hill’s urinary stress är ett foder som innehåller L-tryptofan (en essentiell aminosyra) och mjölkproteinhydrolysat för att minska kattens stressnivåer. Fodret innehåller även höga halter omega-3 fettsyror som bidrar till minskad inflammation samt tillsatta GAGs. Notera att våtfoder är rekommenderat framför torrfoder.
- Cystease är ett fodertillskott som innehåller N-acetyl-D-glukosamin som är förstadiet till GAGs. Notera att om katten blir stressad av att ges kosttillskott kan symtomen förvärras pga detta.
Symtomen på FIC går ofta över av sig själva inom 3-10 dagar. I det akuta skedet har dock katten mycket ont och behöver behandling med smärtlindrande medicin. Vanligast är behandling med NSAIDs, som du kan läsa mer om här. Notera att NSAID inte är något botemedel mot sjukdomen, det är enbart en behandling av smärtan katten upplever.
I svåra fall kan antidepressiv medicinering vara nödvändig, rådgör med din veterinär angående detta.
Det är ovanligt att katter med FIC även drabbas av en bakteriell infektion i blåsan, därför ska dessa katter ej behandlas med antibiotika.
Prognos
I de fallen där man lyckas behandla och minimera kattens upplevelse av stress är prognosen mycket god. De flesta katter blir dessutom bättre med åldern. Det finns dock katter som är mycket svårbehandlade.
Källor
August’s Consultations in Feline Internal Medicine volume 7