Högt blodtryck, eller hypertension, är vanligt hos äldre katter. Hos katter med normal njurfunktion är 10-15 % drabbade och hos ca 20 % av dessa går det inte att hitta någon underliggande orsak. Hypertension är vanligare hos katter med kronisk njursjukdom eller hypertyroidism.
Hypertension skadar framför allt vissa organ i kroppen:
- Hjärna – symtom inkluderar ökad vokalisering (katten jamar mer), tecken på demens, kramper och vinglighet.
- Ögon – katten kan få nedsatt syn, blindhet samt blödningar i ögat.
- Njurar – hypertension ökar risken för kronisk njursjukdom samt förvärrar en redan existerande njursjukdom.
- Hjärta – vid högt blodtryck behöver hjärtats muskler arbeta hårdare än normalt för att kunna pumpa runt blodet i kroppen. I allvarliga fall kan detta leda till hjärtsvikt, även om detta är ovanligt. Vid en veterinärundersökning kan blåsljud och arytmier upptäckas.
Vid misstanke om högt blodtryck är det viktigt att mäta kattens blodtryck. Då stress påverkar resultatet vill man att katten ska vara så lugn som möjligt.
I en del fall när man har en stressad katt kan djurägaren ge lugnande medicin (mitt förstahandsval är Bonqat (Pregabalin), annars Gabapentin) hemma inför besöket. Nya studier har visat att dessa mediciner sänker blodtrycket på katter så detta behöver tas hänsyn till när man sedan tolkar resultatet.
Ibland behöver kattens blodtryck mätas vid flera olika tillfällen för att en så säker diagnos som möjligt ska kunna ställas. Blodtrycksmätning är smärtfritt och tolereras väl av de flesta katter.
Mätning av blodtryck är rekommenderat att inkluderas i årliga hälsokontroller från det att din katt fyller 7 år. Det är viktigt att tidigt upptäcka hypertension för att undvika allvarliga och ofta permanenta skador på inre organ.
Behandling
Om din katt diagnosticeras med hypertension ska behandling mot detta sättas in. Det finns idag två mediciner för sänkning av blodtryck hos katt.
- Amlodipin är ett effektivt blodtryckssänkande medel och är förstahandsvalet vid mycket höga blodtryck
- Telmisartan har tidigare enbart haft indikation att minska proteinförlusten via njurarna men har i nyare studier visat sig även vara en bra blodtryckssänkande medicin
Blodtrycket behöver mätas om 1-2v efter insatt behandling för att utvärdera om dosen är rätt eller om denna behöver justeras.
Det är ovanligt med lågt blodtryck (s. k. hypotension) till följd av behandling med blodtryckssänkande medicin, men det förekommer. Tecken på att katten hamnat för lågt i blodtryck är t. ex. att katten blir mycket trött och den kan bli vinglig. Kontakta alltid veterinär om du misstänker att din katt hamnat för lågt i blodtryck.
I tillägg till att behandla med blodtryckssänkande medicin behöver man utreda underliggande orsak till hypertensionen. Hittas en underliggande orsak ska denna, om möjligt, behandlas.
Läs mer på http://www.amodeus.vet/sv/
Källor
ISFM Consensus Guidelines on the Diagnosis and Management of Hypertension in Cats
Jepson, R. Feline systemic hypertension. Classification and pathogenesis. J Fel Med Surg 2011; 13:25-34.
Assessment of the effect of gabapentin on blood pressure in cats with and without chronic kidney disease av JM Quimby mfl. J Feline Med Surg 2024;26