Idiopatisk hyperkalcemi (IH) är den vanligaste orsaken till förhöjda nivåer av kalcium i blodet hos katt. Läs mer om hyperkalcemi här.
IH innebär att grundorsaken är okänd. Det finns teorier om att det kan ha en genetisk orsak eller att den mat som katten äter spelar in. IH ses hos katter i alla åldrar samt av båda könen.
Symtomen vid IH är ofta vaga och ibland är katten helt symtomfri vid diagnosen.
Diagnos
Hos katter med IH är ofta både det totala och joniserade kalciumet i blodet förhöjda. Fosfat och vitamin D ligger normalt. Parathyroideahormon (PTH) ligger normalt eller under referensintervallet då produktionen av detta trycks ner av de höga kalciumnivåerna.
Behandling
En av de viktigaste delarna av behandlingen av IH är foderbyte till ett högfiberfoder, t ex Hill’s w/d eller Royal Canin fiber respons. Man kan även tillsätta psylliumhusk till maten för att ytterligare öka fiberintaget hos katten. Det är bra att introducera fodret och psylliumhusket successivt och vara vaksam på tecken på förstoppning hos katten. Fiber binder kalcium i tarmarna vilket hindrar upptaget till blodet.
Ett ökat vattenintag hjälper till att öka genomströmningen i njurarna och kan därigenom öka utsöndringen av kalcium via njurarna. Därför kan blötmat vara till nytta. Ofta innehåller blötmat även lägre nivåer av kalcium jämfört med torrfoder. Läs mer om hur du kan öka din katts vattenintag här.
Efter ett foderbyte kan kalciumnivåerna kontrolleras igen efter ca 6 veckor. Är kalciumet i blodet fortfarande för högt är det osannolikt att fodret ensamt kommer att kunna sänka kalciumhalten till rätt nivå. I dessa fall rekommenderas medicinsk behandling. Av många är preparatet alendronate förstahandsvalet. Alendronate minskar osteoklasternas aktivitet i skelettet. Osteoklasterna är de celler som bryter ner skelettet och därmed frisätter kalcium till blodbanan. Alendronate ges i tablettform en gång i veckan. Få studier är gjorda på katter som behandlats med alendronate men i de som är gjorda har få eller inga biverkningar rapporterats.
Efter ca 1 månads behandling kan nya blodprover tas och kalciumet i blodet kontrolleras. Ligger kalcium fortfarande högt kan dosen alendronate höjas (om det finns utrymme för detta) eller ett annat läkemedel, t ex kortison, tillsättas. Kortison minskar resorptionen av ben ytterligare samt minskar absorptionen av kalcium från tarmarna. Det kan även hjälpa till att öka utsöndringen av kalcium i njurarna. Läs mer om behandling med kortison hos katt här.
Ytterligare ett läkemedel som ibland används vid IH är furosemid. Furosemid är vätskedrivande och motverkar reabsorptionen av kalcium i njurarna. När furosemid används kommer mer urin produceras oavsett hur kattens vätskebalans ser ut. Det är därmed mycket viktigt att se till att katten är väl hydrerad (uppvätskad) och dricker ordentligt innan furosemid ges.
Prognosen vid IH är generellt god.
Källor
Finch, N. Hypercalcaemia in cats. The complexities of calcium regulation and associated clinical challenges. J Feline Med Surg 2016; 18:387-399.
Chew, D. J. et al. Diagnosis of idiopathic hypercalcemia in cats: how much is enough to be sure?
Parker, V. J. et al. Nutritional management of idiopathic hypercalcemia (IHC) in cats.