Det är mycket att tänka på när det gäller kattens toalett. Här kommer mina bästa tips för att göra kattlådan så inbjudande som möjligt!
- Kattlådan ska vara så stor att katten utan problem kan vända sig om i den, en tumregel är 1,5 x kattens längd från nos till svansbas. Det finns få (om några) kattlådor som är av denna storlek men det går alldeles utmärkt att förvandla en plastback/förvaringsback till en kattlåda!
- Ställ kattlådan på ett ställe där katten känner sig trygg och inte riskerar att bli störd. Kattlådan ska inte stå i närheten av kattlucka, ytterdörrar eller större fönster. Inte heller där människor eller djur ofta passerar förbi.
- Ställ aldrig kattlådan bredvid mat- eller vattenskål. Katter vill inte gå på toaletten där de äter. Ställ inte heller kattlådan i närheten av kattens sovplats.
- Rekommendationen att ha en kattlåda per katt + en låda. Har ni tre katter är alltså det bästa att ha fyra kattlådor. Till en katt är det rekommenderat med 2 kattlådor så katten t. ex. kan välja att kissa i den ena och bajsa i den andra.
- Ställ inte två kattlådor bredvid varandra. Katten kommer då uppfatta dessa två lådor som en stor låda.
- Tak på lådan eller inte? Det är faktiskt olika vad katter föredrar – prova er fram!
- Vilken kattsand ska man använda? Det är även här olika vad katter föredrar så prova er fram för att ta reda på vad just er katt vill ha. Använd helst parfymfri kattsand som inte dammar. Generellt föredrar katter kattsand som liknar just sand.
- Det ska finnas så mycket kattsand i lådan att katten kan gräva i sanden utan att nå botten direkt. Rekommenderat är ett ca 3 cm tjockt lager. Katter som kissar onormalt mycket, s. k. polyuri, kan behöva ett tjockare lager kattsand. Katter kan kissa onormalt mycket pga t. ex. kronisk njursjukdom eller diabetes mellitus.
- Städa kattlådan minst en, helst två, gånger per dag.
- Töm lådan och skura rent den så ofta som behövs – hur ofta beror på hur mycket katten använder lådan. Använder katten lådan varje dag är det rekommenderat att skura ur den minst en gång i veckan. Det kan räcka med att rengöra lådan med hett vatten. Om rengöringsmedel används se till att det är ofarligt för katter samt inte lämnar efter sig för mycket lukt. Katter har mycket känsligt luktsinne och kan vara ovilliga att använda kattlådan om den luktar av rengöringsmedel.
- Byt ut själva plastlådan med jämna mellanrum. Lådan ackumulerar med tiden lukter vilket kan göra katten mer ovillig att använda lådan.
- Det är rekommenderat att ha kattlåda även om din katt är utekatt. Får katten problem med urinvägar eller avföring är chansen stor att din katt använder lådan och problemen kan upptäckas tidigare än annars. Blir katten sjuk och måste hållas inomhus en period (t. ex. efter en operation) är det bra om den redan innan är van att använda kattlådan.
- Om din katt har sår på tassen (t. ex. efter slagsmål med en annan katt) använd inte kattsand som klumpar då detta kan fastna i såret. Pellets, som t. ex. ”Toalätt”, är ett bra alternativ i dessa fall.
- Om katten skulle göra sina behov utanför lådan, straffa aldrig katten för detta. Risken är stor att detta ökar kattens känsla av stress och oro, vilket gör det ännu mer sannolikt att katten fortsätter att utföra sina behov på ”fel ställen”.
- När du introducerar kattlådan för din katt placera aldrig katten i kattlådan. Låt katten själv undersöka kattlådan och bestämma sig för om den ska användas eller inte. När katten väl gör sina behov i kattlådan är det viktigt att lämna katten ifred – beröm inte katten eller interagera med den på annat sätt.
Äldre katter
- Har du en äldre katt som har problem med sina leder kan det vara svårt för denna katt att ta sig in i kattlådan. Klipp ut en öppning på ena sidan av kattlådan så din äldre katt inte behöver kliva över en hög kant.
- Äldre katter som har problem med lederna kan även ha problem med att ta sig till andra våningar, se därför till att det finns en kattlåda på varje våning som katten kan befinna sig på.