Parasiter hos katt är vanligt, speciellt hos de katter som går ut och jagar mycket fåglar, möss och sork. I många fall kan man se att katten fått parasiter genom att se maskar i avföringen, i pälsen runt analöppningen eller då katten kräks upp maskar. Ser man inte maskarna kan infektionen vara svårare att upptäcka. Katter med mask kan ha diffusa symtom, som att den varit dålig i magen en längre tid, tappat i vikt, fått dålig pälskvalitet eller har en envis hosta.
I Sverige är vi relativt besparade från många parasiter som är vanligare i resten av världen och som kan orsaka allvarliga problem hos våra husdjur. Det är viktigt att dessa parasiter inte får fäste i Sverige, varför du alltid ska avmaska (enligt veterinärs rekommendationer) innan du importerar en katt från ett annat land eller efter utlandssemestern. Avmaskningen ska ske minst ett dygn innan ni kommer tillbaka till Sverige.
Om din katt är infekterad med en sorts parasit så är rekommendationen att använda avmaskningsmedel med en aktiv substans. Kombinationspreparat som innehåller flera substanser ger inte bättre effekt, men kan bidra till resistensutveckling. Kombinationspreparat är bäst att använda vid samtidig infektion med flera olika parasiter där en aktiv substans inte tar alla infektioner.
Spolmask (Toxocara cati & Toxocara leonina)
Spolmask är en vanlig parasit hos utekatter. Om din katt kräks upp långa, vitgula maskar som rullar ihop sig så är det sannolikt spolmask du sett. De är ca 2-5cm långa. Spolmask ger ffa upphov till symtom hos unga och gamla katter samt om katten är infekterad med en stor mängd spolmaskar. Många katter med spolmaskinfektion är helt symtomfria.
Smittvägar
Katter kan smittas av spolmasklarver på tre huvudsakliga sätt:
- genom att äta smittade smågnagare
- genom att få i sig larvägg via smittade djurs avföring
- genom kattmammans mjölk om hon själv är smittad under den senare delen av dräktigheten
Från tarmen kan spolmasklarverna vandra genom levern, till lungorna, för att sedan hostas upp och sväljas igen. Denna vandringscykel är en del av maskens utveckling och när de kommit tillbaka ner i magtarmkanalen utvecklas de till fullvuxna maskar. De börjar då producera ägg som sedan utsöndras med avföringen. Äggen är inte synliga med blotta ögat. Larver utvecklas i äggen efter ca 10-21 dagar och kan då infektera katter eller andra djur. När ett annat djur, t. ex. en mus, äter ägg med larver så släpps larverna ut i magsäck eller tunntarm. Dessa larver vandrar sedan ut i djurets vävnader och lägger sig vilande här i väntan på att bli uppäten av en katt.
Kattens spolmask kan smitta till människor men det är mycket ovanligt. Det är rekommenderat att täcka över sandlådor då masken smittar via avföringen och mindre barn löper högre risk att bli sjuka av en spolmaskinfektion.
Symtom
En spolmaskinfekterad katt är ofta symtomfri. I många fall hittas masken av en slump när katten kräks upp den. Kattungar, äldre katter eller katter med nedsatt immunförsvar är extra känsliga och kan utveckla tecken på sjukdom. De vanligaste symtomen är då dålig pälskvalitet, bukighet, dålig tillväxt samt kräkning och diarré. Under larvens vandring genom lungorna kan även hosta och väsande andning uppstå.
Diagnos
Ägg från spolmask kan ses i avföringsprov som analyseras i mikroskop, eller så har vuxna maskar setts i avföring eller spyor. Observera att din katt kan ha spolmask utan att vuxna maskar setts i avföringen.
Vill du analysera avföringen för kontroll om din katt har spolmask kan du själv använda ”kollamasken smådjur”.
Behandling
Det är ovanligt att friska vuxna katter får problem av en spolmaskinfektion och har man inte sett maskar i avföring/spyor eller katten har andra symtom på spolmask behöver man inte avmaska profylaktiskt. Undantaget gäller kattungar och eventuellt om din katt är en mycket flitig jägare.
Exempel på avmaskningsmedel verksamma mot spolmask:
- Axilur vet (fenbendazol), receptfri. Avmaskning ska ske 3 dagar i rad och kattungar kan avmaskas var fjärde vecka mellan 4 och 12 veckors ålder.
- Flubenol vet (flubendazol), receptfri
- Banminth vet (pyrantel), receptfri
- Interceptor vet (milbemycinoxim), receptbelagt
- Dronspot* (emodepsid + prazikvantel), receptfri
- Profender* (emodepsid + prazikvantel), receptbelagt
- Milbemax vet* (milbemycinoxim + prazikvantel), receptfri
- Advocate* (moxidektin + imidakloprid), receptbelagt
* Kombinationspreparat.
Kombinera gärna avmaskningen med att bada/schamponera katten då det är vanligt att spolmaskägg fastnar i pälsen och kan bidra till att återinfektera katten.
Observera att behandlingen inte har någon långtidsverkan utan katten kan bli återsmittad relativt snart efter att den blivit avmaskad.
Om din katt inte blir bra från spolmaskinfektionen trots avmaskning kan det finnas flera olika anledningar. Det första steget är att försäkra sig om att katten verkligen fått i sig avmaskningsmedlet. Om ni har avmaskat med en tablett – finns det möjlighet att katten har spottat ut tabletten?
Kan katten har blivit återinfekterad? Katter som fångar mycket smågnagare kan snabbt bli återinfekterade efter avmaskning. Har ni flera katter i hemmet där endast den ena katten är avmaskad kan den ha blivit återinfekterad av den andra kattens avföring eller av ägg i pälsen.
Katter med kraftig spolmaskinfektion kan kräva flera behandlingstillfällen för att bli bra och ibland är det en fördel att byta avmaskningsmedel. Alla avmaskningsmedel är inte verksamma mot samtliga stadier i utvecklingen och yngre maskstadier kan efter ett tag utvecklas till vuxna maskar som i sin tur kan ge nya symtom.
Bandmask (Taenia taeniformis)
Bandmaskinfektion är relativt vanligt men orsakar sällan symtom. Bandmask kan ses i avföringen eller i pälsen runt analöppningen och ser ut som små vita korn, ibland ihopsittande i kedjor. De små kornen är inte enskilda maskar utan enstaka segment (proglottider) från en större mask. Flera olika arter av bandmask finns och Taenia taeniformis är den vanligaste.
Smittvägar
Katter smittas genom att äta smågnagare som är infekterade med bandmaskens larvstadie. Smitta kan även ske via loppangrepp eller genom att katten äter rå fisk. Bandmasken smittar inte direkt från katt till katt utan måste gå via en mellanvärd (t. ex. en mus, råtta eller sork).
Symtom
Infektion med bandmask ger oftast inga symtom hos katt. Vid kraftiga infektioner kan lös avföring och avmagring ses.
Diagnos
Oftast upptäcks infektionen genom att maskens kroppssegment (proglottider) ses som små korn i avföringen eller i pälsen runt analöppningen. Ibland kan en hel lång kedja med segment ses. Bandmaskar avger ägg oregelbundet och därför kan inte en träckprovsundersökning där man letar ägg helt säkert visa att din katt är fri från bandmask.
Behandling
Bandmask behandlas vid påvisad förekomst. Preparat innehållande substansen prazikvantel (Droncit vet. och Profender (receptbelagt)) har mycket god effekt som engångsdos. Även substansen fenbendazol (Axilur vet.) tar bandmask – denna medicin ska ges en gång dagligen i 3 dagar. Katter som vistas utomhus och fångar smågnagare blir ofta snabbt återinfekterade och har bandmask igen inom 3-4 månader. Om katten inte är besvärad av infektionen måste man dock inte avmaska så ofta.