Salmonellainfektion hos katt är mycket vanligt i Sverige under vårvintern. Under övriga delar av året är infektion ovanligt, men kan förekomma.
Det finns många olika typer av salmonella, den som oftast orsakar infektion hos katter heter Salmonella typhimurium. Salmonella är en bakterie som orsakar infektion i tarmen hos många däggdjur, inklusive katter och människor. Salmonella är en så kallad zoonos, vilket innebär att den kan smitta från katter (och andra djur) till människor. Särskilt barn och människor med nedsatt immunförsvar är känsliga för smittan.
När salmonellabakterierna kommer till tarmen invaderar de tarmcellerna (enterocyterna). Bakterierna börjar producera toxiner (gifter) som ytterligare skadar tarmcellerna, som då blir sämre på att ta upp vätska och näringsämnen. Toxinerna gör även så att mer vätska utsöndras till tarmen vilket kan ge upphov till en kraftig diarré. Diarrén i kombination med minskat vätskeintag och ibland kräkningar kan snabbt orsaka allvarlig uttorkning hos katten. Utsöndringen av bakterier i avföringen sker som regel kontinuerligt under den första veckan och blir därefter intermittent, dvs utsöndras av och till. En katt som har varit smittad med salmonella kan utsöndra bakterien i avföringen under ett par månader efter tillfrisknandet.
Smittvägar
Under sen vinter och tidig vår är infektion med salmonella vanligt hos utekatter som jagar och äter fåglar. Att infektionen är vanligare vid denna tid på året beror främst på att småfåglar samlas vid fågelborden och svaga/sjuka fåglar är lättare byten. Även fåglars avföring kan smitta.
Salmonella smittar fekalt-oralt. Detta innebär att man måste få i sig infekterad avföring för att bli smittad. Misstänker man att ens katt har salmonella är det därför mycket viktigt att hålla god hygien i kattlådan och gärna använda engångshandskar när man tömmer lådan.
Under 2024 hade vi 1415 bekräftade fall av salmonella hos katt i Sverige! Här finns sannolikt ett stort mörkertal då katter med lindriga symtom oftast inte kommer till veterinär samt att många ägare väljer att inte provta för salmonella (man får bekosta provtagningen själv).
Läs mer om utbredning och förekomst av salmonella hos katt i Sverige på SVA.
Symtom
Många katter förblir symtomfria efter infektion med salmonella.
Hos de katter som utvecklar symtom ses typiskt dålig aptit, feber, ömmande buk, diarré och ibland kräkningar. Diarrén kan vara allt ifrån lindrig till mycket kraftig och blodblandad. Katter med kraftig diarré blir ofta snabbt uttorkade och behöver vård hos veterinär. Riktigt sjuka katter kan dö till följd av infektionen om de inte får snabb hjälp.
Det är vanligt att katter får nedsatt allmäntillstånd, feber och dålig aptit innan en diarré har hunnit utvecklas.
Diagnos
Misstänker du att din katt har salmonella kontakta din veterinär för undersökning och provtagning. För att fastställa diagnosen skickas avföring från katten (bajs från kattlådan eller topsning i rumpan) till labb för odling. Provsvaret tar vanligen ca en vecka och på denna tid har katten vanligen tillfrisknat helt.
En preliminär diagnos ställs baserat på sjukdomshistoriken, kattens symtom och om det är typisk årstid för salmonellainfektion. På ultraljud av buken ses ofta förstorade buklymfknutor och förtjockade tarmar.
Behandling
Infektionen går oftast över av sig själv på några dagar, men då katten kan bli mycket dålig är det vanligt att understödjande vård med dropp, smärtlindring och antiemetika (medel mot illamående) behövs. Ibland behöver katten vara inskriven hos veterinär under flera dagar. Skonkost, dvs mat som är extra snäll mot mage och tarmar, bör ges tills någon vecka efter det att katten blivit helt återställd. Det viktigaste är dock att katten kommer igång att äta och dricka igen. Blötmat är rekommenderat för att försöka bibehålla vätskebalansen.
Antibiotikabehandling är endast indikerat om katten har eller löper risk att få sepsis/blodförgiftning. Majoriteten av katterna klarar av infektionen på egen hand och antibiotika har visats förlänga tiden som salmonellabakterierna utsöndras. Behandling med antibiotika bidrar även till en ökande antibiotikaresistens.
Generella hygienråd:
- Håll god hygien i kattlådan och diska ur den regelbundet.
- Tvätta händerna noga efter kontakt med katten och kattlådan.
- Undvik om möjligt att katten vistas i köket.
- Diska kattens tillbehör (matskål, vattenskål mm) med en separat diskborste.
- Håll om möjligt katten inomhus tills den är symtomfri. Detta är ffa för att undvika att den redan nedsatta katten fångar nya fåglar som bär på salmonella samt för att djurägarna lättare ska kunna bedöma hur katten mår.
- Begränsa kontakten mellan katten och mindre barn, låt t ex inte katten sova i barnets säng.
Källor
SVA