Sårskador och bölder på katt är vanligt! Ofta beror skadorna på bett eller rivsår från en annan katt. Detta är vanligast hos utekatter där det finns många andra katter i området samt i flerkattshushåll där det är mycket konflikter mellan katterna.
Bitsår kan göra mycket ont och det är inte ovanligt att katten som blivit biten blir öm över det skadade området, vilket kan märkas genom att katten haltar (om biten på ett ben) eller fräser om ägaren försöker klappa katten på det skadade området. Bitskadan ger dock bara upphov till ett litet sår i huden som kan vara svårt att se. Såret brukar läka ihop relativt snabbt och är då ännu svårare att upptäcka. Katter har mycket bakterier i munnen, som efter ett bett hamnar under huden. Klarar kattens immunförsvar inte av att döda dessa bakterier bildas efter några dagar en varböld/abscess.
Varbölder gör ofta mycket ont, framför allt innan de har spruckit. Man kan nu upptäcka en ömmande svullnad eller att det blir kladdigt i pälsen om bölden spricker. Ofta luktar det illa. När en böld börjat utvecklas får många katter påverkat allmäntillstånd och kan sluta äta/dricka, medan andra katter beter sig som vanligt. Ofta är det först i detta stadie, när det redan utvecklats en böld, som kattägaren märker att något är fel.
Vad ska du som kattägare göra om du upptäcker sår eller böld på din katt?
- Sätt på en krage och håll katten inomhus då katter i stort sett alltid vill slicka på såret/bölden. Får katten hålla på att slicka på såret kommer dels fler bakterier att tillföras och dels kommer den sträva tungan störa läkningsprocessen. Det är en seglivad myt att katter håller rent och sköter såren bra själva. LÅT INTE KATTEN SLICKA PÅ SÅRET!
- Har katten en böld eller ett djupare/större sår alternativt har mycket ont kontakta veterinär. Oftast är det inte superakut utan kan vänta till nästkommande vardag. Är du osäker på hur akut det är att åtgärda kattens sår ring alltid och rådfråga antingen veterinärkliniken dit du tänkt åka eller en internetveterinär som t. ex. Anicuras app.
Har katten endast ett ytligt sår och inte är speciellt besvärad kan du börja med att tvätta det hemma och hålla koll. Har du möjlighet är det även bra att klippa pälsen runt såret med klipp/rakmaskin. Undvik att använda sax då det är lätt hänt att man råkar klippa katten i huden. Lämpligt att tvätta med är koksaltlösning eller klorhexidinlösning. Använd inte starkare medel som klorhexidinsprit, jod eller väteperoxid. Även för mindre sår behöver katten ha krage om den vill slicka på såret. Har katten krage ska den såklart hållas inomhus.
Behandling på veterinärkliniken
Bölder behöver tömmas och spolas ur för att få en snabbare läkningsprocess och minska smärta och obehag för katten. Detta görs in narkos efter att katten fått smärtlindring. Ofta är omfattningen av bölden större än det som ses när man först undersöker katten. Har bölden fickor under huden och sitter på kroppen är det vanligt att man lägger ett dränage. Tanken med dränage är att hjälpa kroppen få ut bakterier, smuts och sårvätska och på så vis hjälpa kroppen att läka snabbare. För att få hjälp av gravitationen sätter man en öppning på böldens lägsta punkt. Det är det jätteviktigt att dränöppningen tvättas flera gånger per dag och att allt sekret hela tiden tvättas bort. Om katten tillåter kan man även massera böldområdet försiktigt för att få ut så mycket sekret som möjligt. Alla skorpor som bildas måste tvättas bort – detta är jätteviktigt! En av de vanligaste orsakerna till att såren inte läker efter dränering och bölden kommer tillbaka är att man slarvat med rengöringen hemma och då framför allt att man inte fått bort alla skorpor som bildats.
Dränaget ska inte sitta så länge – 1-3 dagar brukar vara lagom. Får dränaget sitta för länge bildas en så kallad ”främmande kroppsreaktion” där kroppen får en inflammatorisk reaktion på dränaget.
Du kommer få rekommendationer från din veterinär om vad som är bäst att tvätta med i just din katts fall, generellt brukar det gå bra med vanlig koksaltlösning eller ljummet vatten.
Huden nedanför såret kan man smörja med en fet salva, t. ex. inytiol, för att skydda denna mot sårsekretet som rinner ut. Själva såret ska aldrig smörjas med salva.
En vanlig fråga är hur länge katten ska ha krage och hur länge den ska hållas inomhus. Det enkla svaret är: Så länge som katten vill slicka på såret! När såret ser fint ut och katten inte längre är intresserad av det går det bra att ta av kragen. Tas kragen av för tidigt är det risk att hela proceduren börjar om, så håll ut…
Vad händer om man väntar med att söka vård?
Av olika anledningar händer det att djurägare väntar för länge med att söka vård, det kan vara att de tycker det är dyrt att gå till veterinär och hoppas på att problemet ska försvinna eller att de inte tycker att de har tid just nu. Ofta inser de inte hur stora komplikationer det kan bli av att inte söka vård.
Har katten en större böld är det inte helt ovanligt att huden blir så pass skadad mitt på bölden att den dör (= går i nekros). Har huden dött måste denna opereras bort och naturligtvis blir det ofta ett mycket stort sår efter detta som kan ta lång tid att läka. Stora sår behöver ofta täckas med någon slags kompress för att vävnaden under ska kunna läka optimalt. Detta kan ta flera veckor och katten behöver under denna tid byta kompress flera gånger.
Är bettet lednära kan katten ha fått en infektion in i en led. Detta är både mycket smärtsamt och kan trots vård ge permanenta skador och smärta. Leden kan behöva spolas och katten behöver stå på en lång kur med antibiotika.
Ska katten få antibiotika eller inte?
Många bölder läker helt okomplicerat efter spolning och dränage under förutsättning att såret tvättas ordentligt. Många bölder behöver alltså inte antibiotika för att läka! Undantag brukar göras då bettet är precis över en led eller där infektionen går mycket djupt. Har katten fått en böld fungerar det inte att strunta i dräneringen och bara ge antibiotika – denna kommer inte åt själva varet som är fullt med bakterier!
Bedömning om katten behöver antibiotika eller ej görs ALLTID av behandlande veterinär. Kräv aldrig att få antibiotika utskrivet, utan lita på din veterinär och följ hemgångsråden till punkt och pricka. Fråga om det är något du inte förstår och be om hjälp om det är svårt!
Bölder kan komma tillbaka (med eller utan antibiotikabehandling). Oftast har inget fel gjorts om bölden återkommer och det kan ha flera orsaker. Katter har t. ex. i många fall svårt att avgränsa bölden under huden och därför kan det hända att bakterier har spridit sig över ett större område än vad som kan upptäckas och rengöras initialt. Det som då brukar hända är att bölden läker men att det sedan uppstår en ny böld precis bredvid den första. Då behöver man tyvärr göra om proceduren och spola ur bölden på nytt.
Vad ska du som djurägare göra om du själv blir biten eller riven?
Det bästa är såklart att undvika bit- och rivsår! Generella tips:
- Gå inte fram och hälsa på främmande katter (eller hundar)
- Lyft inte en katt som inte vill bli lyft
- Gå inte emellan 2 djur som slåss
- Använd grova handskar som inte går att bita igenom om du måste handskas med en rädd/aggressiv katt
Blir du ändå biten eller riven av en katt kontakta sjukvårdsupplysningen på 1177 för rådgivning!
Rivskador ger oftast upphov ytliga sår som kan rengöras med bara tvål och vatten. Bitsår är värre. Katters munnar innehåller mycket bakterier och man riskerar att få en varböld efter bettet. Är bettet över en led (t. ex. över en fingerled) måste läkare uppsökas direkt! Infektioner i leder kan tyvärr ge allvarliga och bestående skador.
Blir man biten i mjukdelar som inte ligger nära en led kan man börja med att tvätta av området noga och sen lägga ett spritbandage (dränk t. ex. in en kompress med medicinsk sprit/klorhexidin och lägg runt såret).
Blir såret infekterat kommer det efter 1-2 dagar bli rött, svullet och ömt. Har man inte gjort det innan bör man i detta skede uppsöka vård.
OBS! Är du i ett land som har rabies och blir biten av ett vilt djur alternativt ett djur där du inte har koll på vaccinationsstatus måste läkare alltid uppsökas direkt!
OBS 2! Har djuret varit i kontakt med jord kan det ha stelkrampsbakterier i munnen. Är du osäker på om du har tillräckligt skydd mot stelkramp efter ett bett kontakta alltid vården. I Sverige ska alla barn vaccineras mot stelkramp, detta vaccin brukar behöva fyllas på i 30-årsåldern.