Tandsten är ett vanligt problem hos våra katter. På grund av bakterier i munnen bildas plack på tänderna och när detta mineraliseras bildas tandsten. Placken kan orsaka inflammation i tandköttet (gingivit) samt tandlossning (parodontit). De flesta katter behöver någon gång i livet ta tandsten. Ibland behöver man operera ut tänder på grund av tandlossning (även om detta inte är lika vanligt som hos hund).
Det är viktigt att undvika inflammation och infektion i munnen. Förutom att detta självklart kan vara smärtsamt för katten kan det även orsaka infektion i inre organ, som hjärta och njurar. Har katten diabetes mellitus är denna ofta svårbehandlad hos katter med inflammation i munnen.
Mycket tandsten kan irritera närliggande munslemhinna och orsaka smärtsamma sår (jämför med hur ont det gör att själv få en pytteliten blåsa i munnen!).

Långt gången parodontit orsakar tandlossning, vilket även detta är mycket smärtsamt för katten. Det vanligaste är att katten får tandlossning på sina canintänder/hörntänder. Dessa kan då lossa från sin stödjevävnad och luxeras. Detta är mycket smärtsamt för katten och även problematiskt då katten ibland inte kan klara av att äta pga att det inte går att stänga munnen!

Vad är viktigt vid tandstenstagning?
- Katten måste sövas vid tandstenstagning. Om katten inte är sövd går det inte att göra ordentligt rent och undersöka kattens tänder på ett korrekt sätt. ”Skrapning” av tandsten i sedering rekommenderas inte!
- Katten ska vara sövd på inhalationsnarkos/gasnarkos. Detta innebär att katten har en andningstub ner i luftstrupen som narkosgas kan levereras genom. Andningstuben säkerställer att katten har fria andningsvägar och förhindrar även att bakterier och tandstensrester kommer ner i lungorna. Dessutom är inhalationsnarkos en mycket skonsam narkos eftersom det går att anpassa narkosdjupet individuellt för varje patient och narkosmedlet snabbt går ur kroppen.
- Det ska finnas tillgång till tandröntgen. Alla tänder som inte ser helt bra ut ska röntgas. Idealt ska samtliga tänder röntgas då sjukdomar som först drabbar tandrötterna är vanligt hos katt. Läs mer om sjukdomen tandresorption (TR) här.
- Alla katter ska genomgå en hälsokontroll innan sövning och tandstenstagning. Är katten över 7 år eller om man av någon anledning misstänker sjukdom hos katten rekommenderas blodprover där man bland annat kontrollerar lever- och njurvärden innan sövning.
- Katten ska vara ”frisk” vid tandstenstagning. Har katten t. ex. tillfälligt kräkningar eller diarré är det bättre att vänta med ingreppet. Det är dock vanligt att äldre katter som är kroniskt sjuka i t. ex. kronisk njursjukdom, diabetes mellitus eller hypertyroidism behöver ta tandsten. Katten ska då helst ha påbörjat behandling för sin sjukdom innan sövning och vara stabil i sina värden.
Är du intresserad av att lära dig mer kan jag rekommendera att läsa WSAVAs (The World Small Animal Veterinary Association) dental guidelines.
Tandborstning
Tandborstning är det mest effektiva sättet att förebygga tandsten hos katter. Det är dock mycket individuellt hur mycket tandsten en katt får och om katten är benägen att få tandlossning eller inte. Katter som bildar mycket tandsten och/eller är mycket benägna att få tandlossning kommer troligen få detta även om ägaren är duktig på att borsta, men förhoppningsvis kan man få processen att gå långsammare med tandborstning.
Katter kan vara svåra att borsta tänderna på men med träning och en stor portion tålamod kan katten bli din trognaste tandborstningspartner. Det lättaste brukar vara att vänja katten redan som kattunge.
Träna mycket korta stunder och belöna ofta med lek eller godis. Börja med att vänja katten vid att man rör den i ansiktet och känner på tänderna. Börja därefter borsta tänderna framme i munnen. Träna med t. ex. räkost eller något annat som din katt tycker mycket om. Sluta direkt om katten tycker det är obehagligt och backa ett steg. När katten tycker att det är okej att du borstar framtänderna gå vidare och borsta tänderna längre bak i munnen.
Katter gillar rutiner så borsta helst tänderna samma tidpunkt varje dag. När katten vant sig vid och tycker om tandborstning kan man gå över till enzymtandkräm för katt (och hund). Det viktigaste är dock den mekaniska rengöringen. Borsta tänderna minst en gång per dag.
OBS! Använd aldrig tandkräm med fluor avsedd för människor då detta är giftigt för katter!
De stora kindtänderna i överkäken är ofta de som drabbas värst av tandsten så dessa är extra viktiga att borsta.
Som tandborste kan man till exempel använda en mjuk fingertuta, kompress/gasbinda som lindas runt pekfingret eller liten mjuk barntandborste. Prova er fram och se vad som fungerar bäst för just dig och din katt.
Vanliga frågor
Klarar sig katter utan tänder?
Ja, katter kan klara sig utmärkt utan tänder! Katten går mycket hellre helt tandlös än har tänder som gör ont.
Hur många tänder har katter?
En katt med full tanduppsättning har 30 permanenta tänder.
Finns det något annat än tandborstning som kan förebygga tandsten?
Tandborstning är det som är absolut effektivast för att förebygga tandsten.
Tyvärr finns det inga mirakelkurer och det är bra att se kritiskt på alla produkter som marknadsförs som ”revolutionerande” för katters och hundars munhälsa! Produkter som har bevisad effekt mot tandsten har VOHC’s sigill. Saknar produkten detta sigill finns troligen inte tillräckligt med studier som visar att produkten är effektiv.
Yngre katter som har mycket problem med tandsten kan ha nytta av ett torrfoder speciellt framtaget för att motverka tandstensbildning. Torrfoder som har VOHC’s sigill inkluderar:
- Hill’s t/d
- Purina DH
- Royal Canin Dental
Det finns även olika typer av geler, som decapinol och bucacat, som kan vara effektiva (notera dock att dessa inte har VOHC stämpeln). Använder man dessa geler rekommenderas tandborstning på morgonen och påstrykning av gelen på kvällen, eller vice versa. Gelen stryks på tandköttet längs med tandraden i över och underkäken. Det går även att borsta tänderna med gelen om man föredrar detta.
Kan man söva äldre katter?
Ja! Det är jätteviktigt att äldre katter har god munstatus, både för att de inte ska ha ont och för att undvika extra påfrestning på inre organ som hjärta och njurar. Innan sövning vill man göra en ordentlig kontroll av den äldre katten – bland annat lyssna på hjärtat och ta blodprover. Innan sövning vill man även stabilisera eventuella sjukdomar som katten har. Under sövningen vill man t. ex. undvika vissa mediciner till hjärtsjuka katter och vara extra noga med att upprätthålla blodtrycket på njursjuka katter.
