Toxoplasma är en encellig parasit som kan infektera och orsaka symtom hos alla däggdjur och fåglar, inklusive människor. Toxoplasma smittar via avföring och katter visar sällan symtom på att de är infekterade.
Smittvägar
Toxoplasma har kattdjur som huvudvärd men kan även infektera andra arter som då kallas mellanvärdar. En smittad katt utsöndrar Toxoplasma i sin avföring. I miljön kommer sedan parasiten mogna och därefter kunna smitta andra djur. Toxoplasma kan överleva flera månader i miljön, speciellt om miljön är fuktig.
Hos andra djur än katt sätter sig Toxoplasma i muskler, hjärna, lever och hjärta där de bildar cystor med flera tusen Toxoplasmaparasiter inuti. Där stannar de i väntan på att mellanvärden ska bli uppäten av en katt igen, vilket slutför parasitens livscykel. Kattdjur är den enda arten som sprider parasiten via sin avföring. När en katt blir infekterad utsöndras Toxoplasma i avföringen i ca 1-2 veckor. I vissa fall kan katten bli en kronisk bärare och fortsätta utsöndra parasiten kontinuerligt i små mängder.
Människor och andra djur kan även smittas av Toxoplasma genom att äta dåligt uppvärmt kött från mellanvärdar som är infekterade.
Symtom
Oftast är smittade katter helt symtomfria eller uppvisar mycket milda, ospecifika och kortvariga symtom. Om katten har nedsatt eller outvecklat immunförsvar (gamla/sjuka eller mycket unga katter) så kan infektionen dock bli så kraftig att t ex kramper, skakningar, balansrubbningar, lever- och ögonskador kan uppstå. Vilka symtom som uppstår beror helt på vilket/vilka organ som parasiten infekterat. Genomgången infektion brukar ge livslång immunitet och katten kan därmed inte smittas av parasiten igen.
Diagnos
Genom att påvisa antikroppar i blodet på din katt kan man bevisa att infektion har skett. Provsvaret är dock något svårtolkat då även fullt friska katter som tidigare haft Toxoplasma kommer ha antikroppar kvar. Man kan även hitta Toxoplasma i avföringsprov, men eftersom den oftast utsöndras under en relativt kort tidsperiod (ca 14 dagar) så kommer provsvaret bli negativt om katten inte längre utsöndrar parasiten.
Behandling
Om katten uppvisar symtom av Toxoplasmainfektionen så behandlas detta i första hand med en antibiotikatyp som heter klindamycin. För att undvika smittspridning till andra djur och människor bör kattlådan tömmas dagligen så att eventuella parasiter inte hinner mogna och bli smittfarliga.
Toxoplasma och graviditet
Toxoplasma kan smitta till människor och kan i dessa fall ge upphov till fosterskador eller missfall hos en gravid kvinna. Smitta till människor är dock ovanligt och du behöver INTE göra dig av med katten för att du väntar barn. Det är dock rekommenderat att gravida kvinnor undviker att tömma kattlådan, då Toxoplasma smittar via avföring.
En katt som blir smittad av Toxoplasma utsöndrar vanligvis parasiten via avföringen under endast 14 dagar. Vid upprepade infektioner kommer katten inte att utsöndra parasiten. En människa som en gång har smittats av Toxoplasma har antikroppar mot denna och är ej känslig för en ny infektion.
Källor
http://www.abcdcatsvets.org/toxoplasma-gondii-infection-2/